De Tuin aan de Maas was een initiatief van buurtbewoners van de Mullerpier, Rotterdam-Delfshaven. Het was lang een braakliggende en troosteloze bouwgrond in het oude havengebied van Rotterdam. De oude bouwgrond is omgetoverd in een groene oase waar buurtbewoners kunnen recreëren, groentes, kruiden en bloemen laten groeien en elkaar ontmoeten.​​​​​​​
De Tuin aan de Maas is september 2016 opgeheven wegens nieuwbouw. 
​​​​​​​De Tuin aan de Maas is een prachtige plek midden in Rotterdam aan het grote water de Maas. De plek waar u nu staat is een zogenaamde WITTE VLEK voor de gemeente. Dat is een bouwterrein waar vrijwel geen beheer vanuit de gemeente voor is, omdat er plannen liggen tot het bouwen van woningen. 
Voor nu een bloementuin, plantentuin (met planten gedoneerd door buurtbewoners uit potten en die hier een tweede kans krijgen) en een moestuin met 32 bedden aan eetbaar groen. Tevens aanwezig druivenplanten, kiwiplant, peren- appel- en pruimenboom. De lavendel is in 2004 ingezet door buurtbewoners om de tuin destijds te voorzien van omheining. Door de hoeveelheid aan groen is de pier inmiddels voorzien van konijnen (en hele plaag), vogels, bijen, vlinders, hommels en slakken.
Hoe 
Met elkaar, met blote handen, van stalen tot plastic gereedschap, respect voor groen, kennis van natuur, geld van fondsen, de wil om iets moois te creëren, met ontzettend veel liefde, passie en plezier voor alles dat groeit en bloeit.
Wie 
Via mond-tot-mondreclame sluiten buur en verre buur aan. Er is een harde kern van 5 personen die wekelijks in de Tuin te vinden is. Daarnaast rekenen we ongeveer 50 buurtgenoten, inclusief kinderen en buurthondje, mee als het gaat om tuindagen, koekeloeren of het boeren uit de Tuin.
Wanneer 
2002 Een grote, kale vlakte met stuifzand 
2004 Inzet van Gemeente middels aanvraag Groene Duimen 
2008 Proeftuin
2009 Een jaar vol wildgroei 
2010 De vernieuwde tuin 
2012 Uitbreiding met boomgaard en wilde bloementuin
2016 Opgeheven wegens nieuwbouw
Waarom 
Omdat de grond er voor het oprapen lag! Buurtgenoten, kinderen, bezoekers, bij allen een even groot enthousiasme. En inmiddels ook bij de gemeente. Wij worden blij van (eetbaar) groen in onze buurt!
Na in de proeftuin te hebben geëxperimenteerd was duidelijk dat de grond enorm vruchtbaar is. Radijzen namen kolossale verhoudingen aan. Van een onschuldig rijtje radijsjes en worteltjes, is het inmiddels een uit de hand gelopen hobby van vele buurtbewoners. Niet lullen, maar poetsen. Geen uitgebreide plannen, maar handen in de aarde. 
En nu? 
Hopen op uitstel van de bouw of eventueel het verdwijnen ervan. We willen immers ooit onze eigen Maaswijn kunnen brouwen en drinken! Tot die tijd genieten we allen van deze mooie plek in Rotterdam. De laatste zon op het gezicht, een verse aardbei uit de tuin in de mond, spierpijn van het schoffelen en voldaan met vieze handen naar huis. Het platteland in de grote stad Rotterdam. 
Back to Top